Brokant-huis

ProfielfotoCaroline Coumans July 06, 2017
414 keer bekeken 0 comments

Voor het slagen van die gebiedsgerichte aanpak is netwerkvorming, afstemming en samenwerking cruciaal. Willen stad en land in Overijssel samen op weg gaan, dan vraagt dat om een ‘solidair bestuurlijk samenwerkings klimaat’, oftewel inclusief werken. Een vorm van samenwerking waarbij stad en land elkaar in thematische gelegenheidscoalities aanvullen. De opgave moet daarbij centraal staan oftewel ‘commitment op de inhoud, ontspannen in de relatie’. Door elkaar rond een bepaald thema op streekniveau te ontmoeten, leren buurgemeenten elkaar beter kennen en ontstaat het vertrouwen dat nodig is om samen aan de slag te gaan.

De Streekwijzer is hiervan alvast een concreet resultaat.

Klik hier om naar de Streekwijzer pagina te gaan.

Het inzetten van leegstaand vastgoed in en om het centrum van steden om er Brokant-huizen van te maken, een plek waar ouderen naar eigen inzicht hun eigen leven samen met anderen kunnen bepalen en inrichten. Tags: woonvormen, ouderen, binnenstad.

WAT IS HET

Het is mijn doel om leegstaand vastgoed in en om het centrum van steden in te zetten om er Brokant-huizen van te maken. Een Brokant-huis is een plek waar ouderen naar eigen inzicht hun eigen leven samen met anderen kunnen bepalen en inrichten. Naast individuele woonruimtes is er ook plek voor gezamenlijke ruimtes als een huiskamer, een atelier, een gezamenlijke keuken en een wasserij. Door een grote mate van zelfbeschikking en ruimte voor eigenzinnigheid komt iedereen tot zijn recht en kun je trots zijn op je woonplek; dat voelt goed en daardoor woon je er met veel plezier. Kernbegrippen zijn gezelligheid, veiligheid en vrijheid. Als extra uitdaging proberen we de geschiedenis van die plek te behouden waar de nieuwe gebruikssetting zijn ziel aan kan ontlenen.

 

WAAR STAAN WE NU

Ik ben nu samen met mijn projectontwikkelaar met een partij in gesprek om een gebouw aan te kopen in Hengelo. Het is een mooie uitdaging; de plek en de sfeer zijn goed en we kijken wat er allemaal gebruikt kan worden voor een goede bewoning en leefgroep voor de doelgroep. Heerlijk om nu echt concreet aan de gang te zijn en te onderzoeken en te ervaren hoe we dit kunnen realiseren. Het begin is er, een heus Brokant-huis is in de maak!

 

UITKOMST EXPERIMENT

De komende maanden zal blijken of het concept levensvatbaar is en de ervaring die ik nu in Hengelo opdoe kan ik gebruiken en toepassen op andere situaties en in andere steden. Deze ervaring is daarom ook van groot belang voor het vervolg. Wat ook fantastisch geholpen heeft is dat de Proeftuin dit experiment heeft ondersteund, evenals het feit dat ik een Stadscheque heb gekregen; dat is een enorme boost gebleken. Als ik deze 2 wapenfeiten in gesprekken naar voren breng wordt ik veel meer als gelijkwaardige partij gezien. Dat geeft mij vertrouwen, waardoor ik meer power krijg. Meer positie en daardoor meer slagkracht. Het is een mooie duw in de rug.

 

DE STADSCHEQUE

Ik heb nog geen gebruik gemaakt van de cheque. Maar ik weet zeker dat ik ‘m de komende 6 maanden goed kan gebruiken. Er moeten in die periode voor de werkelijke aankoop allerlei onderzoeken plaatsvinden en zaken uitgezocht worden. Zo’n potje is dan een mooie opsteker, juist om iets extra’s te doen.

 

EXTRA OUTPUT/GELEERD

Netwerken is bijzonder belangrijk. Dat ik bij de Woonkeuken ben uitgenodigd heeft veel in gang gezet. Alleen al zo’n filmpje als introductie op de pitch is top, dat biedt echt ondersteuning in mijn missie. De bijeenkomsten zelf geven veel energie en jezelf introduceren en bekend maken bij mensen in deze nieuwe werkomgeving is echt een ontdekking. Waardevol!

Images

0  Comments

Cookie settings