Deventer Stadshof

Thijs Paré 06-07-2017
1107 keer bekeken 0 reacties

Voor het slagen van die gebiedsgerichte aanpak is netwerkvorming, afstemming en samenwerking cruciaal. Willen stad en land in Overijssel samen op weg gaan, dan vraagt dat om een ‘solidair bestuurlijk samenwerkings klimaat’, oftewel inclusief werken. Een vorm van samenwerking waarbij stad en land elkaar in thematische gelegenheidscoalities aanvullen. De opgave moet daarbij centraal staan oftewel ‘commitment op de inhoud, ontspannen in de relatie’. Door elkaar rond een bepaald thema op streekniveau te ontmoeten, leren buurgemeenten elkaar beter kennen en ontstaat het vertrouwen dat nodig is om samen aan de slag te gaan. De Streekwijzer is hiervan alvast een concreet resultaat.

Klik hier om naar de Streekwijzer pagina te gaan.

In het centrum van Deventer ligt een stuk groen waar we iets moois van willen maken, zodat het van toegevoegde waarde is voor de gehele binnenstad. Tags: centrum, verdichting.

WAT IS HET

Midden in het kernwinkelgebied van Deventer ligt een stukje groen van zo’n 2.500 m² omsloten door winkelpanden. Daar willen we iets moois van maken en ontwikkelen tot een aantrekkelijke verblijfsplek, zodanig dat het gebied van grote toegevoegde waarde is voor de binnenstad als geheel: een aanvullende, nieuwe kwaliteit. Vervolgens ontstaat de mogelijkheid om 80 appartementen te realiseren op de verdiepingen van de winkelpanden rondom dat groen (wonen boven winkels).Dit gebiedje moet een plek van iedereen worden, groen maar ook ruig, niet druk maar op bepaalde tijden wel met kleinschalige evenementen, levendig maar ook relaxed. Om iets goeds voor iedereen te realiseren heb je dus ook te maken met veel belanghebbenden: ondernemers, gemeente, pandeigenaren en bewoners. Ooit waren er al plannen bedacht, maar die hielden onvoldoende rekening met de bestaande kwaliteiten van het gebied; dat werkte niet en er kwam dus niets van de grond. Nu wordt het anders aangevlogen en na wat zoeken, de neus stoten en nieuwe wegen inslaan zijn we aan de slag met veel betrokken en vooral enthousiaste mensen met veel energie die er tegenaan willen gaan en echt iets voor elkaar willen boksen. We volgen het idee en timmeren niets van tevoren dicht. Het gaat mooi van onderop.

 

WAAR STAAN WE NU

We staan nu op het kantelpunt van het afsluiten van de oude fase en de overgang naar een nieuwe fase waarin werkelijk dingen tot stand worden gebracht en concrete stappen worden gezet om de plannen te realiseren.

 

UITKOMST EXPERIMENT

Met een enthousiaste club mensen zijn we hard aan de slag gegaan en hebben we de ideeën en randvoorwaarden vertaald in concrete plannen en weten we wat ons staat te doen. Daar betrekken we weer een ander publiek bij om het te gaan realiseren. We hebben een website opgezet en samen met facebook proberen we een community te bouwen. Daar hebben we een oproep gedaan om jonge, frisse geesten te mobiliseren en daarvan hebben we er nu 40+! Er zijn leuke ideeën, maar het belangrijkste is dat een aantal mensen de vinger heeft opgestoken en gezegd dat ze echt wat willen gaan doen en het willen gaan maken. De gebiedjes zijn nu benoemd, de plannen en ideeën zijn geclusterd. We willen kleinschalig beginnen en als eerste maken we het groene gebied bereikbaar door een toegang via een pand te realiseren; je loopt er gewoon doorheen en stapt in een andere wereld. Dit is echt de eerste stap van een boeiende ontwikkeling die bijdraagt aan een prachtige en rijkere Stadshof. Onze andere aanpak werkt dus!

 

DE STADSCHEQUE

De cheque is nog niet ingezet, maar we weten wel waarvoor we ‘m gaan gebruiken. De eerste partij die iets gaat doen waar geld voor nodig is, maar tegelijkertijd ook voor iets dat concreet gebeurt. Op deze manier kun je even het benodigde tempo maken om de zaak vooruit te krijgen.

 

EXTRA OUTPUT/GELEERD

Dit experiment hangt onder de Stadsgenerator en die krijgt op deze manier handen en voeten. Met wat we doen zorgen we voor verbinding in projecten op het niveau van de kleinschaligheid en vormen zo een netwerk met oplossingen voor praktische problemen. Je komt onderweg veel formele belemmeringen tegen en je leert hoe je ze kunt oplossen en hoe je de hobbels moet nemen. Ook is er de strategische kant, bijvoorbeeld hoe werkt een stad en hoe kun je dat verbinden met wat er in de klei gebeurt. Het is allemaal een kwestie van praktisch organiseren, de echte opsteker is: kijk waar de energie zit en volg die. Het zit in de mensen die echt wat willen omdat ze enthousiast zijn en niet gehinderd worden door belemmeringen. Zo krijg je de zaak van de grond en echt vooruit!

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen