De avonturen van de pan

Eric van de Wetering 28-10-2020 237 keer bekeken 0 reacties

Aan het einde van elke sessie van de Woonkeuken wordt de pan uitgereikt. Als aanmoediging of als waardering. En om zo de energie en het gedachtegoed van de Woonkeuken uit te dragen. De Woonkeuken neemt een tijdje later contact op met de gelukkige bezitter en stelt een paar vragen.

Aflevering 10 – De pan van Dinand
Naam van de pan:
 Woonkeuken
Digitaal uitgereikt op 14 oktober 2020 aan: Dinand Leferink

Wat is je functie/hoedanigheid?
Ik ben Statenlid voor de VVD; woordvoerder Ruimtelijke Ordening, Wonen, Leefbaar Platteland en Retail (RO-kant) en woordvoerder Cultuur.

Waarom heb je de pan gekregen?
In de uitnodiging om digitaal mee te doen aan de Woonkeuken stond de opmerking ‘stel een eigen Zoom-achtergrond in, onder andere van het mooiste stukje woonomgeving in Overijssel of bijvoorbeeld een fijne winkelstraat.’ Die laatste triggerde mij omdat we steeds verbinding zoeken tussen wonen, werken, leven en de verbinding tussen stad en platteland. Ik woon op het platteland en dan gaan wij er op een vrije zaterdag graag uit om de sfeer van de stad te proeven. Twee van onze kinderen wonen in Deventer, maar dat is niet de enige reden om naar die stad te gaan. Als ik uit de parkeergarage stap en ik ruik de geur van een gebakken visje op de markt, de marktlui die hun koopwaar aanprijzen op het Marktplein, het Carillon schalt over de stad en de orgelman laat zijn centenbakje rammelen onder de klanken van zijn draaiorgel, dan kan ik daar vrolijk van worden, dat is wat een stad moet zijn: sfeer en beleving. Onmisbaar als toegevoegde waarde en wezenlijk voor de toekomst van een stad.

Waarom zet je nadrukkelijk in op vrolijkheid en positiviteit in de stedelijke dynamiek?
Omdat ik van mening ben dat je met heel veel beleid van alles kunt realiseren op het gebied van ruimte, duurzaamheid, mobiliteit, transformatie et cetera, maar als de sfeer, de beleving ontbreekt en de ziel van de stad er niet is, bereik je in mijn beleving nooit je doel om aantrekkelijk te zijn voor je inwoners, maar ook niet voor de regionale uitstraling. Deventer is daar, mede door de gedrevenheid en het enthousiasme van haar binnenstadsmanager, een voorbeeld van. Deze stedelijke dynamiek is echt belangrijk, dat is een niet te onderschatten waarde.

Wat betekent de Woonkeuken voor jouw werk?
Ik ben nu anderhalf jaar Statenlid en de Woonkeuken heeft mij veel gebracht. Eerst moest ik wennen aan de setting, maar daarna was ik al snel overtuigd van het fenomeen Woonkeuken en ben ik erg enthousiast over de voortvarende aanpak van het Woonkeukenteam. Aansprekende inleiders, discussies, bijeenkomsten die ertoe doen. Waardevolle informatie voor mij als Statenlid die je mee kunt nemen in Statenvoorstellen die voorliggen op dit onderdeel van mijn portefeuille.

Wat is je tip voor de Woonkeuken?
Daar kan ik kort over zijn: vooral doorgaan op de ingeslagen weg, blijf informatief en zorg dat alle partijen blijven aansluiten en meedenken. Wees zuinig op het netwerk dat in de afgelopen jaren is opgebouwd in de Woonkeuken. Het zijn allemaal betrokken en gedreven mensen, zorg dat je ze erbij houdt. Daar komen we verder mee!

0  reacties

Cookie-instellingen